Назначението става със заповед на министър-председателя Георги Близнашки с мотива, че в досегашната си позиция тя е работила в тясно сътрудничество с екипа на агенцията през изминалите два месеца, съобщиха от правителствената пресслужба.

Макар да е назначена за зам.-директор, Йорданова реално ще поеме ръководството на агенцията, след като вчера и. д. директор Йордан Янев беше уволнен заради установени с прокурорска проверка нарушения.
Самият той също беше зам.-директор, а от година ведомството няма титуляр.

"Новото правителство трябва да реши кого да назначи за титуляр на поста", коментираха от Министерския съвет пред "Сега".

Назначаването на Йорданова е свързано с необходимостта в кратки срокове да се организира работата на агенцията и да се съдейства на проверяващите органи, след като вчера влязоха инспектори от дирекция „Главен инспекторат“ на МС, се уточнява в съобщението.
Първата задача на новия зам.-председател е да осигури на проверяващите достъп до цялата информация, за да може в срок да се изготви доклад до премиера.

"Освен че познава дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, Йорданова има степен по национална сигурност и нейната експертиза ще бъде полезна в изпълнения на предписанията на Върховната административна прокуратура по отношение на процедурите за издаване на удостоверения за български произход", мотивират се от служебния кабинет.

В официалното съобщение се подчертава още, че Йорданова е била ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, стартирала в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията са достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2500 Фейсбук групи на българи в чужбина.

Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли” в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк.

В момента Ива Йорданова живее с лидера на СДС Божидар Лукарски. Месец преди изборите той призна в интервю пред "24 часа": "Имам нова любов, вече живея с нея и след като се разведа, веднага ще падна на колене пред нея."

Преди това Йорданова беше в ръководството на партията на Меглена Кунева "България на гражданите", но заради връзката си с Лукарски напусна.

Преди време тя нашумя като участничка във формата "Умна и красива" на Шоуто на Слави Трифонов.